filippa_lagerstedt-3-scaled

Om första tiden – med Filippa Lagerstedt

Vi träffas och pratar första tiden som mamma - med Filippa, entreprenör och nybliven tvåbarnsmamma. Hon har grundat och driver HumbleBummies - ett nytt blöjvarumärke som ska utmana jättarna på marknaden. Med lilla sonen Sverre i bärsele på bröstet jobbar hon med att lansera sina produkter.

Idén till HumbleBummies kom under tiden hemma med sin första son Viggo, som nu är 2 år. Sedan dess har hon jobbat målmedvetet för att ta fram och lansera de första bambublöjorna på den svenska marknaden. Lagom till att andra sonen föddes hade hon de färdiga produkterna redo att lanseras. Vi träffar imponerande Filippa för att prata om hennes upplevelser och erfarenheter från första tiden som mamma.

Filippa har sin sex veckor gamla Sverre med sig på alla möten och införsäljningsträffar. ”Än så länge sover han rätt lugnt och längre stunder i bärsjalen så jag kan jobba. Ergonomiskt blir det ju svårare för varje dag han växer, men just nu funkar det!”

Det kan ju verka som om graviditet, förlossning och återhämtning från dessa inte bekommit henne, med tanke på det bolag hon lagt grunden för parallellt. Men Filippa är väldigt öppen med hur skör hon var, särskilt tiden efter första barnet kommit.

”Jag tycker det är jätteviktigt att prata om första tiden och hur utsatt man som nyförlöst är, och hur påfrestande det kan vara. Jag hade en rätt tuff start, förstår jag nu. Hela kroppen, och psyket, känns ju så annorlunda när man är nyförlöst, så det är otroligt svårt att veta vad som är rimligt. Vad är liksom inom ramen för ’normala besvär’? Plus att det ju är bebisen som är fokus nummer ett, och man själv sekundär..

Första tiden Unna Baby
Filippa och sonen Sverre, här 6 veckor gammal. Vi fick till och med fota ett blöjbyte!

Om utmaningar och stöttning första tiden

Vad var din största utmaning första tiden?
-Jag fick något som kallas hematom vid förlossningen. Det märkes inte först, utan jag blev hemskickad från BB med lovord om hur lite blod jag hade förlorat. Ett hematom är typ ett inre blåmärke, en blodansamling i kroppen, och det fick jag konstaterat när jag sökte vård helt febrig och dåsig några dagar senare.

Vad fick du för vård då?
-Jag behövde läggas in, och jag fattade inte alls hur det skulle gå till eftersom jag hade min son som behövde mat och allt. Jag var riktigt dålig, förstår jag nu, och så glad att jag fick bra stöd och råd här.

Vem fick du stöd av?
-Min familj, men faktiskt särskilt av min farfar här. Han är barnläkare och sa åt mig på ett så tydligt och betryggande sätt att jag skulle lämna barnet till min man och ta den vård jag behövde. Han sa: barn mår lika bra av ersättning och det viktiga nu är att du blir frisk. Det gjorde att jag struntade i att ha dåligt samvete. Det var befriande och nog viktigt för min återhämtning.

Hur blev det sedan då, när du kom hem?
-Efter första förlossningen när jag kom hem behövde jag mycket hjälp ifrån min man och familj runt omkring. Jag var helt slutkörd och förstod faktiskt inte hur jag nu skulle få livet att funka som mamma. Jag var stressad, hade ångest och hade otroligt svårt med förändringarna som det innebar att bli mamma. Jag hade svårt att acceptera att sätta mig själv sist i alla rum nu när bebis fanns.

Hade jag fått göra om denna tid så hade jag nog inte satt mig själv sist utan prioriterat mig själv för att må bra. Mår mamma bra så mår bebis bra, det försöker jag alltid följa. Nu andra gången när jag kom var det helt otroligt och jag bara längtade efter att få träffa min busiga tvååring och sova hemma i min egen säng.

Har du behövt bearbeta den här upplevelsen?
-Nja, jag har bara tänkt att det väl är så det är att föda barn och att bli mamma. Jag bet ihop och tänkte att smärtan av hematomet nog var normalt och att alla har ont i flera veckor efter förlossning. Nu inför andra förlossningen märkte jag dock att jag hade otroligt mycket respekt inför vad jag skulle vara med om, och var faktiskt lite rädd. Så, nu förstår jag att jag kanske hade behövt bearbeta min första förlossning, men samtidigt – så fort jag kom till sjukhuset nu andra gången, och träffade de fantastiska barnmorskorna, så släppte rädslorna.

Om att bli mamma för andra gången

Hur gick tankarna inför andra barnet? Hade du någon strategi eller någon inställning med dig sedan förra gången?
-Man vet ju hur det kan vara, så en större referensram har man ju absolut. Jag visste ju också hur bra det går med flaskmatning, så även om jag skulle få bättre förutsättningar för amning den här andra gången hade jag bestämt mig för att inte kriga för att få det att funka.

Så hur har det varit att bli tvåbarnsmamma?
-Det har varit en otrolig upplevelse och jag är lyckligare än någonsin. Det är faktiskt lättare än vad jag tänkt mig och så mycket kärlek. Det är så fint att få se sina barn ihop och få vara en stor familj. Självklart är det mer stressigt, mindre sömn, mindre tid och krävs mer logistik och planering men det är också dubbelt så mycket kärlek och dubbelt så kul!

Om förväntningar på mammalivet

Hade du någon rädsla inför att bli mamma?
-Nja, jag vet inte om jag hade det inför.. Men nu tycker jag att det är läskigt hur mycket man älskar sina barn. Hela livet blir läskigt att leva för det är så mycket som står på spel. Jag var lite rädd nu inför andra barnet att jag inte skulle kunna ge tid till min första men så blev det inte, snarare tvärtom nu vid föräldraledighet att vi kan ha lugnare mornar och hämta tidigare från förskolan.

Finns det någon myt om att vara mamma som du upptäckt inte stämmer för dig?
-Myt och myt men jag tror att jag tänkte att alla föräldrar “ger upp” sitt tidigare liv när man får barn men så känner inte jag. Man har tid för båda och livet har bara blivit roligare och viktigare att ta hand om. 

Har du fått något oväntat eller oönskat råd om ditt föräldraskap?
-Kanske kring sömnträning att det är så viktigt att lära sitt barn att sova själv i eget rum, gud vad stressad jag har varit över det. Nu i efterhand undrar jag varför jag inte bara kan få sova med mina barn så länge dom vill? 

“Om jag fick gå tillbaka i tiden och ge mig själv ett råd så skulle det vara att ta det lugnt, och lita på dig själv. Du är den som kan ditt barn bäst av alla.”

Vad gör du när du får en sällsynt stund för dig själv?
-Jag tränar, jag behöver endorfinerna för att funka. Jag åker och fixar naglarna eller sover, haha. Just nu jobbar jag mycket också när jag får egen tid för det är då jag hinner jobba.

Och finns det något du skulle vilja göra när du har en stund för dig själv?
-Jag hade gärna tagit massage och åkt iväg med vänner till ett SPA. Jag hade även velat äta en trevlig middag med min man på stan med goda drinkar! Men det kommer väl snart när jag trappar ner amningen. 

Är du bra på att avlastas eller ta emot hjälp med barnen? 
Jag kommenterar mycket på hur något ska göras när min man är med barnen och jag kontrollerar alla situationer. Jag har svårt och slappna av när andra är med mina barn förutom min egen mamma. 

Om barnen

Vilken egenskap hoppas du att dina barn ärvt från dig?
-Jag vill att dom ärver mitt tankesätt att allt är möjligt och styrkan att inte ge upp bara för att man inte löser det på en gång. Jag vill även att dom ärver min nyfikenhet på människor. 

Finns det något stadie hos dina barn som du längtar efter?
-Jag längtar tills att jag ser mina barn leka och sporta ihop. Jag ser fram emot att kunna åka på skidsemester ihop och sitta runt ett matbord och prata om dagen. 

Om relationen

Hur förändrades din relation till din partner efter att du blev mamma? 
-Han blev helt plötsligt obytbar och den tryggaste punkten i mitt liv. Vi har allt som betyder något på riktigt gemensamt och det finns inga i världen som älskar våra små barn lika mycket som vi. Vi är ett team och jag klarar mig inte utan honom.  

Har din partner gjort något minnesvärt för att stödja dig i mammalivet?
-Att han jobbar hemma ofta, haha, så han kan hjälpa och avlasta mig. Även att han alltid ser till att jag hinner träna och noga med att jag får sova.

Första tiden Unna Baby
HumbleBummies supermjuka bambublöjor är ekocertifierade och kommer i fina paket av papp. Blöjorna har genomgått tuffa tester för så hög absorptionsförmåga som möjligt och har 100 % bambu mot hud. Vi på Unna älskar också att blöjorna inte är mönstrade eller något!

Tack!
Vi på Unna är tacksamma för att Filippa så öppet ville dela hennes erfarenheter och tankar kring första tiden som mamma! Är du intresserad av hennes varumärke och produkter rekommenderar vi att du klickar in på HumbleBummies hemsida eller Instagram.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Öronmärkt pappaledighet

Pappakvot i föräldraförsäkringen verkar ha stor betydelse för huruvida pappor tar ut föräldraledighet från jobbet. Exempel från de Nordiska länderna.

WHO-koden

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. UNNA stödjer detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.