Unna-baby-forum

Om att börja introducera vanlig mat

Att börja ge vanlig mat kan för vissa kännas som en befrielse, men kan också vara en rätt utmanande övning.

Man brukar säga att vid sex månaders ålder räcker inte amning eller ersättning som enda näringskälla längre. Det är då dags att börja komplettera mjölken med riktig mat och låta bebisen prova nya smaker. Många erfar att barnet gärna provar men sällan får i sig någon betydande mängd mat i början, och man kan behöva testa massa olika varianter på mat och form för matningen innan man får till det. Först vid ett års ålder brukar man kunna ha riktig mat som uteslutande kost, men många kombinerar med amning eller ersättning långt efter ett års ålder.

Vissa livsmedel behöver introduceras till bebisar i liten mängd för att kroppen ska vänja sig. Det gäller till exempel gluten- och komjölksprodukter. Vanliga livsmedel som brukar ges till bebisar är frukt, grönsaker och rotfrukter – gärna kokta eller på annat sätt i en konsistens och form som en liten, ofta utan tänder, kan få i sig. Rekommendationen är att undvika salt mat och produkter med tillsatt socker.

Prata med din sköterska på BVC eller läs till exempel på 1177.se om råd kring mat till bebisar från sex månaders ålder.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kombinera amning med flaska – hur får man till det?

Det är ganska lätt att förstå de fördelar man tänker sig när man planerar för eller hoppas på att kunna mata lite mer flexibelt – dels med bröst och dels med flaska. Men vad kan hindren bestå i? Vi på Unna har hittat några av de vanligaste svårigheterna som nämns när delamning diskuteras.

WHO’s rekommendation om amning

WHO jobbar aktivt för att få fler mammor världen över att amma. De flesta länder följer WHO’s råd och rekommenderar amning i minst 6 månader.

WHO-koden

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. UNNA stödjer detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.